Tiqui Taca

6 Mayıs 2010 Perşembe ·


















İspanya milli takımı ve Barcelona'nın bu güzel taktiğnin açıklamasını ben yazacaktım. Ama İtsözlükte fakespeare, o kadar güzel açıklamış ki yazmama gerek kalmadı. Kendisini de teşekkür ederiz yazısını bizimle paylaştığı için.

Tiqui Taca

İspanyol milli takımının 2008 avrupa kupası'nda oynadığı futbol sisteminin adı. Aynı zamanda Barcelona'nın geçen sezon ve bu sezon oynadığı futbol sistemi de budur.

Basitçe anlatmak gerekirse;

Bu sistem topa sahip olmayı ve uzun ve kısa pasları birlikte kullanarak atağa çıkmayı tercih eder. İngilizler gibi hop attım 60 metre pas bitti demezler. Topu bir oraya bir oraya dolaştırırlar. Rakip rakım da garibim mecbur dolaşır topun peşinde. yorulan rakip futbolcuların hem konsantrasyonu düşer hem de agresifleşirler. dolayısıyla rakibi hem yorar hem de oyundan koparır bu sistem. ispanya milli takımında 4-4-2 gibi bir sistemde kullanıldı (zaman zaman 4-5-1 ve 3-5-2 de gördük). barcelona'da 4-3-3 sistemiyle kullanılıyor.

bu taktiğin mucidi türkiye'den kovulan aragones'tir. Tabii ki bu takik iyidir güzeldir ama kaleci hariç herkesi oyuna dahil ettiğinden defans oyuncularından hücum oyuncularına kadar çok teknik oyuncularla oynamayı gerektirir. Maldonado ile josico ile olmaz. Ayrıca bu sistemde orta saha oyuncularınız mutlaka hareketli olmalıdır. Zira top tekniği üst düzey futbolculardan kurulu futbolcularınızın savunmada birebirde varlık göstermesi zor olabilir.

Söz gelimi iniesta ile cristiano ronaldo kafa kafaya kalsa cristiano ronaldo iniesta'yı rahat geçebilir. Ama orta saha oyuncularınız çok hareketli ve çok koşan oyuncular olursa top cristiano ronaldo'ya gelmeden rakip defansa pres yapıp topu kapabilirler.

Bu sistemin gereklerinden biri de top tekniği görece daha düşük olabilen ama gücü kuvveti yerinde hamal gibi bir futbolcunun takımda bulunmasıdır. Marcos senna'nın ispanya milli takımında, yaya toure'nin barcelona'daki görevleri budur. Hem pas trafiğini aksatmayacak kadar ( iniesta ve xavi'den birine topu atabilecek kadar pas yapabilmeleri yeterlidir) pas yapabilmeli hem de birebirlerde cengaver gibi ayakta kalabilmelidir.

Forvet oyuncuları da süratli ve çok hareketli olmalıdır. Zira kanat ortası organizasyonlarından çok ortasahada yapılan paslar sırasında pozisyonunu kaybeden defansın arkasına atılan paslarla gol tehlikesi yaratır bu sistemde forvet oyuncuları. Fernando torres ve David villa bu iş için biçilmiş kaftan. Aynı zamanda rakip defansa yapacakları baskıyla rakibin atağa kalkmasını da engellemelidirler.

Aragones'in kurduğu ve çatır çatır işlettiği bu sistemi şimdilerde Türkiye'den kovulmuş başka biri Vicente del bosque çatır çatır uygulamaktadır. Kim bilir bu teknik direktörlere 3 yıl zaman tanısak belki de bizim takımlarımız da bu sisteme alışırdı. Ne dersiniz hoş olmaz mıydı?

4 yorum:

hussam dedi ki...
6 Mayıs 2010 05:56  

ankaraya gelen ispanyollarla iki hafta hali saha yaptim. kendi takimimi da ben ayarliyorum. ilk hafta yenildik, dedim olur. ikinci hafta daha iyi bir takim toparlamaya calistim gene yenildik. geçen karsilastim karsi takimdakilerden biriyle, siz yeteneklisiniz ama taktik yok diyor. adam hakli. onlarda yetenekli hem de bizim gibi pata küte oynamiyorlar. bizim milli takimi da ayni benim toparladigim takim gibi. baksak tüm oyuncular iyi, ama takim olarak çogu zaman vasata bile ulasamiyoruz. hali saha yenilgilerimden türk futbolunun kanayan yarasini da bulurum böyle iste: )

hussam dedi ki...
6 Mayıs 2010 06:07  

bu ara yazi icin tesekkurler fakespeare, artik hali sahada bu taktigi kullanirim ispanyollara karsi: )

Wonderkid dedi ki...
6 Mayıs 2010 06:30  

Desene hüseyin demek adamlar halısahada bile sistemden kopmuyorlar.
Bu arada fakespeare'e tekrar teşekkürler.

hussam dedi ki...
6 Mayıs 2010 13:18  

evet ya, geride oyun kuruyorlar bir anda kanat degistiriyorlardi. ne yapacagimizi sasirdik.